Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Nemzeti Park linkgyűjtemény linkjeinek képes leírásai - keresés a linkek között
részletek »

Nemzeti Park képes leírás

Képes leírás

Itt vagy: nemzetipark.tlap.hu » Képes leírás
Keresés
Találatok száma - 157 db
 Banff

Banff

Az Albertában, a Sziklás-hegységben elterülő Banff volt Kanada első nemzeti parkja. 1885-ben alapították, 1984-től pedig a Világörökség része. Területe 6641 km2, északon a Jasper-, nyugaton a Yoho-, délen pedig a Kootenay Nemzeti Park határolja. A négy park együttes területe 2 306 884 hektár, így ez a Föld harmadik legnagyobb kiterjedésű védett területe. A Banff egyike a világ leglátogatottabb nemzeti parkjainak. Sajnos a sok turista óriási károkat okoz a park élővilágában: a parkon átvezető főutakon (Transzkanadai főútvonal) évente állatok ezreit (köztük medvéket, szarvasokat) gázolnak halálra az autók, valamint a park határában folyó építkezések és a vadászat is sok kárt okoz az élővilágban.

A barlangászat az Ariade egyesülettel

A barlangászat az Ariade egyesülettel

A barlangász társulatunk valamikor 1990-es években alakult. Attól kezdve nagyon sok eredményes kutatás és feltárás lett a kitartásunk eredménye. A munkák mellett többször járunk túrázni. A séták és munkák idején sokat fotózunk, és videóztunk, emiatt nagyon sok kép és videó anyagot készítettünk az idők során. A fotográfiáinkat, videóinkat, eredményeinket fellelheti a honlapunkon, amint meglátogatja azt. A kutatott barlangjainkat gondosan kezeljük és a természeti értékeit védjük. A barlangfeltöréseket minden esetben helyreállítjuk, sokszor saját költségre.

A Duna-Dráva NP

A Duna-Dráva NP

Dr. Kalotás Zsolt: A Duna-Dráva Nemzeti Park c. könyvének ismertetője: 'Az album csodálatos fotók segítségével mutatja be a park valamennyi tájegységének jellemző tájait, társulásait, növény-és állatfajait. Különösen azokat az egyedi előfordulású vagy ritka fajokat állítja reflektorfénybe, amelyek élettere szinte kizárólag erre tájra korlátozódik, másutt nem élnek, nem élhetnek vagy az emberi tevékenység következtében fokozottan veszélyeztetett helyzetbe kerültek.'

Nemzeti Park magazin hírek
A világ legmagasabb és legidősebb fái - Redwood Nemzeti Park
A világ legmagasabb és legidősebb fái... A REDWOOD Nemzeti Park Kalifornia északi részén a Csendes- Óceán partja mentén található. Az 1978-ban alapított nemzeti park 1980-ban felkerült a világörökségi listára és 1983-tól bioszféra rezervátum. A nemzeti park a világ legmagasabb fáinak a hazája, a parti mamutfenyőnek, amelyet tengerparti óriásfenyőnek (Sequoia sempervirens) is hívnak. Magasságuk elérheti...
Yellowstone Nemzeti Park
Yellowstone Nemzeti Park A világ legelső nemzeti parkját 1872-ben alapították és 1978-ban került fel a...
Az evolúció élő múzeumában - Galápagos Nemzeti Park
Az evolúció élő múzeumában -... A Galápagos vulkáni szigetcsoportja a Csendes Óceánban sok millió évvel ezelőtt...
A Kiskunság élővilága

A Kiskunság élővilága

A Duna Tisza közén elhelyezkedő jellegzetes kiskunsági kultúrtáj megőrzése érdekében alapították meg 1975-ben hazánk második nemzeti parkját. A Kiskunsági Nemzeti Park 7 (ma 9) különálló egységként jött létre, melyek együttes területe 35.800 ha (ma 48.198 ha). E tájegységet az emberi tevékenység már oly mértékben megváltoztatta, hogy csupán a legértékesebb, a természetes jellegüket megtartott élőhelyeket, a táj arculatára jellemző vizeket, felszíni formákat vonták védelem alá. Egyaránt megtalálhatók itt a nedves árterek, mocsarak, láprétek, kaszálók, szikes tavak valamint a száraz homoki és szikes gyepek, löszpuszták.

A Körös-Maros Nemzeti Park - A természet szigetei

A Körös-Maros Nemzeti Park - A természet szigetei

Kalotás Zsolt természetfotós könyvében madártávlatból és közvetlen közelből is megörökíti a Körös és a Maros árterét, az erdőket és gyepeket, hajdani ősmocsaraink maradványait, az alföldi szikes pusztákat és a térség egykori természeti képét őrző erdőssztyeppeket, löszpusztamaradványokat. Fotóin emellett testközelből is szemlélhetjük a nemzeti park gazdag növény- és állatvilágát. A kötetben több ritka állatfajról készült fénykép is található, olyanokról, amelyeket eddig még nem örökítettek meg fotón. A megannyi védett fajt bemutató felvételek sok esetben ritkán tetten érhető pillanatokat tárnak elénk.

A magyarországi természetvédelem története

A magyarországi természetvédelem története

A hazai természetvédelem története legjobban a vonatkozó jogi szabályozás, a gazdálkodási előírások történetén át követhető nyomon, amelyekre később a szervezeti rendszer épült. A természetvédelem jogi szabályozásának gyökerei az első - többnyire gazdálkodási célokat szolgáló - erdőtörvények, vadászati jogszabályok voltak: Zsigmond király (1426) rendelkezése a kíméletes erdőhasználatról, erdőrendtartási törvények (1565., 1669.), II. Lipót dekrétuma (1790.) az erdők védelméről (erdei zárlat a pusztítás megakadályozása érdekében), III. Károly dekrétuma (1729.) a vadászat és madarászat szabályairól (tilalmi idők megállapítása).

A természet lenyűgöző - interjú

A természet lenyűgöző - interjú

Interjú a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatójával: "Két programunk is van, egyik a Pilisi len élőhelyének, a másik pedig az alföldi tölgyesek megóvása. Továbbá nagyon szeretném, ha a nemzeti parkban és a hozzá tartozó nyolc tájvédelmi körzet és 32 természetvédelmi területen, olyan vendégek fogadására alkalmas látogató hely, tanösvény lenne, amely a természeti ismeretek átadásához fontos. Egy Duna-Ipoly Nemzeti Park Látogató Központot szeretnénk kialakítani. Majdnem minden nemzeti parknak van már ilyen, csak nekünk nincs."

A természetvédelem alapelvei

A természetvédelem alapelvei

A tudatos természetvédelem története nem régi: első intézményének világszerte az USA-ban, 1872-ben alapított Yellowstone Nemzeti Parkot tekintik, míg hazánkban az 1879-ben megalkotott erdőtörvény tartalmazott először természetvédelmi előírásokat. Az eszme, fiatalsága ellenére számos átgondolandó kérdést állít elénk, melyeket egyre kevésbé kerülhetünk meg, hiszen környezetünk pusztulása egyre nyilvánvalóbb. Ma már nem csak természettudósok figyelmeztetnek minket, hogy megint eltűnt egy ritka növényfaj - szinte mindenkinek van személyes tapasztalata a lakóhelye közelében levő, egykor szép helyek átalakulásáról. A zöld eszmék apostolai a keresztyénség erkölcsi elvárásaihoz nagyon hasonló ökológiai elvárásokat támasztanak velünk szemben: meg kell vizsgálnunk személyes felelősségünket, és gyökeresen meg kell változtatnunk életmódunkat.

A világ 5 legszebb nemzeti parkja

A világ 5 legszebb nemzeti parkja

A nyüzsgő városokon, a forgalmas országutakon és a rohanó mindennapokon túl léteznek helyek, melyek vadságukkal, érintetlenségükkel és szépségükkel olyannyira lenyűgözőek, hogy alapjaiban képesek megváltoztatni a világról alkotott szemléletedet. Ha szeretnéd megismerni a világ legszebb természeti tájait, járd be velünk a következő nemzeti parkokat!

Hirdetés
A világ legszebb nemzeti parkjai - galériával

A világ legszebb nemzeti parkjai - galériával

Napjainkban - 139 évvel a világelső Yellowstone megalapítása után - Földünkön közel hétezer nemzeti park található. Hazánkban az elsőt, a Hortobágyit 1973-ban hozták létre, és 2002-ig, az Őrségi megalapításáig tízre nőtt a számuk. A Forbes.com cikke alapján készült listánk öt kontinens tizenkét legszebb nemzeti parkját mutatja be.

Abel Tasman

Abel Tasman

Abel Tasman National Park (established in 1942) is renowned for its golden beaches, sculptured granite cliffs, and world-famous Abel Tasman Coast Track. It also has a mild climate and is a good place to visit at any time of the year.

Aggtelek

Aggtelek

'Hazánk védett parkjai közül az első, amelyet elsősorban a természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. Felszín alatti kincseit az UNESCO 1995-ben a Világörökség részévé nyilvánította. A természeti értékeken túl azonban számos kulturális látnivaló is található a térségben, melyeket vétek lenne kihagyni.'

Aggtelek Aranyoldalak

Aggtelek Aranyoldalak

'Aggtelek Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk parkjai közül az első, melyet elsősorban az földtani természeti értékek, a felszíni formák és a felszín alatt húzódó barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti kincsek - az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek a Világ Természeti és Kulturális Örökségének listájára. Az egyik legféltettebb kincse a Baradla-barlang, mely nemcsak hazánk, de a mérsékelt égöv legnagyobb és legdíszesebb cseppkőbarlangja. A természeti értékek mellett számos páratlan értékű kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett az Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára.'

Aggtelek és környéke - Kagylókürt

Aggtelek és környéke - Kagylókürt

'Magyarország legkisebb parkja 1985-ben létesült. Mára a kibővítések után is mindössze 20170 ha területű. Alapvetően egy átmeneti öv ez a vidék, útban a magasabb középhegységi régiók felé. Tengerszint feletti magassága alapján csak néhány ponton nevezhetjük középhegységnek, azonban sokféle mikroklíma jött létre az éghajlati hatások következtében, így a magasabb területekre jellemző élővilág is megtalálható itt. Hazánk egyik leghidegebb tájegysége az Aggtelek környéki, évi középhőmérséklete mindössze 9,1 °C, a fagyos napok száma százhúsz-százharminc.'

Aggteleki Nemzeti Park

Aggteleki Nemzeti Park

Az Aggteleki Nemzeti Park Magyarország páratlan természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag részén, a hajdani Gömör-Tornai-karszt területén fekszik. Hazánk nemzeti parkjai közül az első, melyet elsősorban a földtani természeti értékek, a felszíni formák és a barlangok megóvása érdekében hoztak létre. A felszín alatti természeti értékei, - az Aggteleki- és a Szlovák-karszt barlangjai - 1995-ben felkerültek az UNESCO Világörökség listájára. A természeti értékek mellett számos kulturális látnivaló is található a térségben. A szabadon látogatható értékek mellett a Nemzeti Park Igazgatóság szervezett barlangtúrákat, falusétákat és különféle felszíni - ökológiai, botanikai, zoológiai - túrákat is ajánl vendégei számára az ökoturisztikai bemutató tevékenység kertén belül. Itt található a hucul kisló hazai törzsállománya is, a Jósvafői Hucul Ménes. Ezzel a Magyarország területén hajdanán elterjedt lófajtával, lóháton vagy fogattal lovastúrák keretén belül is bejárható az Nemzeti Park területe. De lehetőség van saját lovat hozni, melynek elhelyezését biztosítani tudja a Nemzeti Park, és vezető segítségével megismerni az Aggteleki-karszt értékeit.

Alpine

Alpine

Victorias largest national park came into being in December 1989 after years of debate and planning. The Alpine National Park covers 6460 square kilometres of Victorias High Country stretching along the Great Dividing Range from near Mansfield through to the New South Wales border.

American Samoa

American Samoa

'Located roughly 2,300 miles southwest of Hawai'i, American Samoa, a United States territory, comprises five volcanic islands and two coral atolls. In 1988 Congress authorized the land for a national park. In 1993 Samoan chiefs agreed to sign a 50-year lease that enables the National Park Service to manage an area of rain forest, beach, and coral reef on three islands. Samoans help manage the park, and their villages offer a few guest facilities. The park protects hundreds of plant species in five distinct rain forest communities: lowland, montane, coast, ridge, and cloud. It is the only such rain forest on American soil.'

Tuti menü