Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A REDWOOD Nemzeti Park Kalifornia északi részén a Csendes- Óceán partja mentén található. Az 1978-ban alapított nemzeti park 1980-ban felkerült a világörökségi listára és 1983-tól bioszféra - Nemzeti Park magazin
részletek »

A világ legmagasabb és legidősebb fái - Redwood Nemzeti Park

A magazinban bemutatunk néhány magyar, európai és más földrészek nemzeti parkjait. A nemzeti parkok a természet csodái, amelyeket meg kell ismerni és védeni kell a legerősebb akaratunkkal, ha szeretnénk, hogy a világ megmaradjon szépségeivel együtt.
Nemzeti Park magazin
Itt vagy: Nemzeti Park magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
A világ legmagasabb és legidősebb fái - Redwood Nemzeti Park
A világ legmagasabb és legidősebb fái - Redwood Nemzeti Park
A REDWOOD Nemzeti Park Kalifornia északi részén a Csendes- Óceán partja mentén található. Az 1978-ban alapított nemzeti park 1980-ban felkerült a világörökségi listára és 1983-tól bioszféra rezervátum.
A nemzeti park a világ legmagasabb fáinak a hazája, a parti mamutfenyőnek, amelyet tengerparti óriásfenyőnek (Sequoia sempervirens) is hívnak. Magasságuk elérheti a 110 métert, korban pedig elérik a 2000 évet. Valamikor réges-régen, kb. 160 millió évvel ezelőtt, tehát a dinoszauruszok fénykorában az óriásfenyő-erdők borították az északi félteke hatalmas részét. Feltételezhető, hogy klímaváltozás volt az oka, a fa élőhelyeinek visszaszorulásának.
A valamikor 1 millió hektárt elfoglaló óriásfenyő-erdőkből Kaliforniában ma 50 ezer hektár maradt meg. Az 1850-es években az aranyláz tüzében embertömegek pusztították a fákat igényeik kielégítése céljából.

A nemzeti park védett részeihez tartoznak az erdők mellett gyönyörű patakok, prérik, tölgyfaerdők és tengeri valamint tengerparti élőhelyek. A több mint 800 itt élő növényfajból 620 őshonos, emellett 202 őshonos állat él a park területén, többek között a Roosevelt jávorszarvas, fekete medve, hegyi oroszlánok, foltos bagoly, coho lazac, acélfejű pisztráng, Steller-oroszlánfóka, a veszélyeztetett kaliforniai barna pelikán.
Hirdetés

A Roosevelt jávorszarvasokból 1912-re már csak hozzávetőlegesen 125 maradt a kihalás veszélyével. Ma már újra gazdag állomány él a park területén.
Az erdőkben és a tölgyesekben találkozhatunk fekete medvével. De nem minden esetben feketék, lehetnek barnák és világos szőrűek is, de a fekete a leggyakoribb. A hímek elérhetik a 160 kg-ot, nőstények általában 100 kilót. 36 km/h sebességgel képesek futni. Nagyon sportosak, hiszen tudnak úszni és fára mászni.

http://www.nps.gov/redw/index.htm
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - Redwood Nemzeti Park, a világ legmagasabb fái, mamutfenyő
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-03-19 08:47:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü