Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A Galápagos vulkáni szigetcsoportja a Csendes Óceánban sok millió évvel ezelőtt keletkezett. Az Ecuadortól 600 mérföldre fekvő szigetvilág a természet valódi csodája kristálytiszta türkizkék - Nemzeti Park magazin
részletek »

Az evolúció élő múzeumában - Galápagos Nemzeti Park

A magazinban bemutatunk néhány magyar, európai és más földrészek nemzeti parkjait. A nemzeti parkok a természet csodái, amelyeket meg kell ismerni és védeni kell a legerősebb akaratunkkal, ha szeretnénk, hogy a világ megmaradjon szépségeivel együtt.
Nemzeti Park magazin
Itt vagy: Nemzeti Park magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Az evolúció élő múzeumában - Galápagos Nemzeti Park
Az evolúció élő múzeumában - Galápagos Nemzeti Park
A Galápagos vulkáni szigetcsoportja a Csendes Óceánban sok millió évvel ezelőtt keletkezett. Az Ecuadortól 600 mérföldre fekvő szigetvilág a természet valódi csodája kristálytiszta türkizkék tengerben, színpompás homokos tengerpartjaival, mangrovék által övezett lagúnáival és kaktusz erdeivel. A természet 7 csodája között számon tartott szigetvilág 13 nagyobb, 17 kisebb szigetből és 40 sziklából áll.
Fernandina szigete a legfiatalabb, korát 700 évre becsülik. Ma is aktív vulkánikus tevékenység jellemzi. Tengeri leguánák, Galápagos pingvinek és szárnynélküli kormoránok élőhelye.

Isabela, a legnagyobb sziget 100 km hosszú. Az 1 millió éves sziget 6 vulkánjából 5 ma is aktív. Két vulkánja közvetlenül az Egyenlítő mentén fekszik. A szigetek legmagasabb pontja a Wolf-vulkán is itt fekszik. Növény- és állatvilága különbözik a többi sziget flórájától és faunájától. Itt figyelhető meg a legtöbb teknős.
A sziget nyugati partja 16 féle bálna élőhelye. Találkozhatunk pintyekkel is, Galápagos sólymokkal, barna pelikánnal, rózsaszínű flamingóval, szürke gémekkel.
A szigeten 1897-ben alapított Villamil település ad otthont a Darwin Teknős Központnak. Az Elisabeth-öböl a pingvinek paradicsoma.
A Tagus-öböl a nevét egy hadihajóról kapta, amely itt horgonyzott 1814-ben. Az öböl kalózok és bálnavadászok kikötőhelye is volt.

Baltra szigetén a 2. világháborúban amerikai légierő bázist építettek ki, amely ma Ecuador katonai bázisa. 1932-1933-ban tudósok elhatározták egy kísérlet részeként, hogy 70 szárazföldi leguánát áttelepítenek Észak-Seymourba. Ez mentette meg őket a kihalástól, mivel nem sokkal az után, hogy a katonai bázist létrehozták az leguánák eltűntek a szigetről. Majd 1991-ben újra betelepítették őket Baltra szigetére. Ma már több mint 400 példánya él itt.
Hirdetés

Bartolome szigetének tengerpartjainál a vendégek együtt úszhatnak a halakkal, oroszlánfókákkal és Galápagos pingvinekkel.
Santa Cruz Galápagos turizmusának központja és a Galápagos Nemzeti Park székhelye a Charles Darwin Kutató Állomással.

Santa Fe szigetén csodálatos kaktuszerdők színesítik a tájat. A legnagyobb fajtái elérik a 12 métert is. A kaktuszok élőhelyet és táplálékot biztosítanak az itt élő madaraknak, köztük a pintyeknek, galamboknak, poszátáknak, leguánáknak és teknősöknek.
A láva kaktusz, mint ahogy a neve is jelzi, hogy láva mezőkön növekszik. Fehér virágaik csak a kora reggeli órákban láthatók.

Santiago szigete valamikor kalózok és bálnavadászok kedvelt helye volt. Hajdan gazdag vegetációját az 1880-as években behozott és szabadon engedett vadkecskék pusztították el, amelyekkel ma is gyakran találkozhat a látogató.

Sombrero Chino szigete nevét kalap formájáról kapta. (Chinese hat)

A Galápagos szigetek 1959-ben kerültek védelem alá.
1978 óta a Világörökség része. A listán az evolúció élő múzeumaként jellemzik. Szeizmikus és vulkanikus tevékenységek vezettek a szigetek kialakulásához. Ezek a folyamatok a szigetek teljes elszigeteltségével együtt olyan szokatlan élőlények kifejlődéséhez vezettek, mint a szárazföldi leguána, óriás teknősbéka, és többféle pinty, ami Charles Darwint is megihlette az evolúció elméletének a kidolgozásához, miután 1835-ben meglátogatta a szigetet. (http://whc.unesco.org/en/list/1)

http://www.galapagosonline.com/
Címfotó: www.galapagosisland.net
Fotók: Creative Commons


Szólj hozzá a cikkhez
Forrás: Az
Címkék - Galápagos Nemzeti Park, Galápagos szigetek, evolúció
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2012-03-19 08:46:02
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü