Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Természetvédelem képes leírás - Nemzeti Park.tlap.hu
részletek »

Természetvédelem - Nemzeti Park.tlap.hu

Képes leírás

Itt vagy: nemzetipark.tlap.hu » Természetvédelem
Keresés
Találatok száma - 5 db
A barlangászat az Ariade egyesülettel

A barlangászat az Ariade egyesülettel

A barlangász társulatunk valamikor 1990-es években alakult. Attól kezdve nagyon sok eredményes kutatás és feltárás lett a kitartásunk eredménye. A munkák mellett többször járunk túrázni. A séták és munkák idején sokat fotózunk, és videóztunk, emiatt nagyon sok kép és videó anyagot készítettünk az idők során. A fotográfiáinkat, videóinkat, eredményeinket fellelheti a honlapunkon, amint meglátogatja azt. A kutatott barlangjainkat gondosan kezeljük és a természeti értékeit védjük. A barlangfeltöréseket minden esetben helyreállítjuk, sokszor saját költségre.

A magyarországi természetvédelem története

A magyarországi természetvédelem története

A hazai természetvédelem története legjobban a vonatkozó jogi szabályozás, a gazdálkodási előírások történetén át követhető nyomon, amelyekre később a szervezeti rendszer épült. A természetvédelem jogi szabályozásának gyökerei az első - többnyire gazdálkodási célokat szolgáló - erdőtörvények, vadászati jogszabályok voltak: Zsigmond király (1426) rendelkezése a kíméletes erdőhasználatról, erdőrendtartási törvények (1565., 1669.), II. Lipót dekrétuma (1790.) az erdők védelméről (erdei zárlat a pusztítás megakadályozása érdekében), III. Károly dekrétuma (1729.) a vadászat és madarászat szabályairól (tilalmi idők megállapítása).

A természetvédelem alapelvei

A természetvédelem alapelvei

A tudatos természetvédelem története nem régi: első intézményének világszerte az USA-ban, 1872-ben alapított Yellowstone Nemzeti Parkot tekintik, míg hazánkban az 1879-ben megalkotott erdőtörvény tartalmazott először természetvédelmi előírásokat. Az eszme, fiatalsága ellenére számos átgondolandó kérdést állít elénk, melyeket egyre kevésbé kerülhetünk meg, hiszen környezetünk pusztulása egyre nyilvánvalóbb. Ma már nem csak természettudósok figyelmeztetnek minket, hogy megint eltűnt egy ritka növényfaj - szinte mindenkinek van személyes tapasztalata a lakóhelye közelében levő, egykor szép helyek átalakulásáról. A zöld eszmék apostolai a keresztyénség erkölcsi elvárásaihoz nagyon hasonló ökológiai elvárásokat támasztanak velünk szemben: meg kell vizsgálnunk személyes felelősségünket, és gyökeresen meg kell változtatnunk életmódunkat.

Nemzeti Park magazin hírek
A világ legmagasabb és legidősebb fái - Redwood Nemzeti Park
A világ legmagasabb és legidősebb fái... A REDWOOD Nemzeti Park Kalifornia északi részén a Csendes- Óceán partja mentén található. Az 1978-ban alapított nemzeti park 1980-ban felkerült a világörökségi listára és 1983-tól bioszféra rezervátum. A nemzeti park a világ legmagasabb fáinak a hazája, a parti mamutfenyőnek, amelyet tengerparti óriásfenyőnek (Sequoia sempervirens) is hívnak. Magasságuk elérheti...
Yellowstone Nemzeti Park
Yellowstone Nemzeti Park A világ legelső nemzeti parkját 1872-ben alapították és 1978-ban került fel a...
Az evolúció élő múzeumában - Galápagos Nemzeti Park
Az evolúció élő múzeumában -... A Galápagos vulkáni szigetcsoportja a Csendes Óceánban sok millió évvel ezelőtt...
Környezet és természetvédelem

Környezet és természetvédelem

A környezet- és természetvédelem a bioszféra létének, s így az emberi létnek is függvénye, feltétele, mert a természeti törvények miránk is vonatkoznak. Ezért tekintettük át az eddigieket, és ezért is kell megismernünk a természet- és környezetvédelem néhány alapelvét.

Természetvédelem jogszabályismeret

Természetvédelem jogszabályismeret

Körülbelül négy milliárd éve keletkezett az élet a Földön. Az ember nem egészen két millió éve jelent meg először legprimitívebb formájában. A mai ember alig 30 ezer éves. Ez alatt a viszonylag rövid idő alatt azonban olyan erőssé és hatalmassá váltunk, hogy minden egyes élőlény és minden faj sorsa a mi kezünkben nyugszik. Sajnos sok faj már örökre eltünt és nagyon sok került a kipusztulás szélére.

Tuti menü